Vanochtend werd de nieuwe Provinciale Ouderenadviesraad (POR) geïnstalleerd. Het officiële adviesorgaan van het provinciebestuur kreeg vernieuwde statuten en een kersverse voorzitter. De raad heeft met -tot nu toe- 27 afgevaardigde senioren van verschillende verenigingen en organisaties uit de hele provincie een gevarieerde samenstelling. De provincie Antwerpen wil in de toekomst de rol van deze adviesraad versterken.  

Sinds 2002 is de POR in onze provincie een aanspreekpunt voor alle organisaties, verenigingen die een ouderenwerking hebben en voor de lokale gemeentebesturen. Ze vervult ook een brugfunctie tussen de Vlaamse ouderenraad en de lokale ouderenadviesraden. De vernieuwde adviesraad bestaat uit senioren uit onze hele provincie. Ze werden afgevaardigd uit verschillende verenigingen zoals bijvoorbeeld OKRA, S-Plus vzw, Gezinsbond, LBV,…

Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens is dit adviesorgaan zeer genegen:Ouderen moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarom ondernemen we vanuit de provincie verschillende initiatieven. Eén van deze initiatieven is het organiseren van een provinciaal ouderenoverleg en –adviesorgaan, de Provinciale Ouderenadviesraad (POR). De bezorgdheden van ouderen liggen ons immers nauw aan het hart en willen we als provinciebestuur ook horen. Dit kadert ook in het gelijke kansenbeleid waar we deze legislatuur sterk op willen inzettenVanuit de  provincie willen we in de toekomst de rol van de adviesraad ook versterken.”

Nu geeft de Provinciale Ouderenadviesraad vooral ondersteuning aan gemeentelijke ouderenadviesraden, ouderenverenigingen en andere partners die rond ouderenthema’s bezig zijn. De raad zou zich nog meer moeten bekommeren over het provinciale ouderenbeleid. Dit kan als vanuit de provincie regelmatig feedback gevraagd wordt over het beleid, maar ook als de POR zelf proactief werkt en op zoek gaat waar ze het verschil kan maken. 

Guy Braet uit Brecht, afgevaardigd vanuit ouderenbeweging OKRA, werd vanochtend verkozen tot voorzitter en ziet een belangrijke taak voor de POR weggelegd: “Ik wil van dit overlegorgaan een werkbaar instrument maken. We kunnen hiermee de relatie tussen de lokale ouderenadviesraden en de Vlaamse ouderenraad nog verder versterken. De bedoeling is vooral dat de belangen van ouderen verdedigd worden en dat ook ouderen een stem krijgen.”

Meer weten ? Ga naar www.provant.be en typ als trefwoord ‘ouderenadviesraad’ in.